10 tips: een gezonde ik & een gelukkig gezin

10 tips: een gezonde ik & een gelukkig gezin

Hoe houd je iedereen tevreden als jij wil afvallen en de rest van het gezin niet?

De liefde in de pan, is de glimlach aan tafel.

 

Jij verzuchtte al een paar keer dat je broek net wat minder lekker zit dan een poosje geleden. Maar toch houdt iets je tegen… Je gezin. Jij wil wel wat minder vetten met je gaan meedragen, maar je wil je gezin niet lastig vallen met jouw nieuwe eetgewoontes. En om verschillende maaltijden te gaan bereiden, dat zie je nu ook weer niet zitten.

Een aantal tips waardoor jij tóch wat kilo’s kwijtraakt en je gezin nog altijd met een tevreden glimlach aan tafel zit.

  • Vertel aan je gezin waarom je gezonder wilt eten en laat hen proeven van de maaltijden die je maakt. Je kunt je gezin niet dwingen om mee te eten, maar je kunt ze wel motiveren om nieuwe smaken te proeven.
  • Doe zelf de boodschappen. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval de producten in huis hebt die jij wil eten om je doel te behalen.
  • Vervang je broodontbijt met volle kwark, ongebrande noten, wat pitten en vers fruit. De rest van het gezin kan blijven eten wat ze gewend zijn. Hoewel je ze zeker mag motiveren om ontbijtkoeken en cruesli te vervangen door een plak eigen gemaakte cake en muesli. Dat is voor hun concentratie een enorme boost doordat ze de snelle suikers vervangen door een langzamere variant. Het gevolg is dat de concentratie en focus op school of op het werk flink verbeterd wordt.
  • Bak iedere week een goede cake als vervanger voor je broodmaaltijd. Je kunt de cake prima in porties van 2 plakken invriezen. De avond van te voren haal je een portie uit de vriezer. Een schepje kwark erbij, wat vers fruit en zo heb je een goede maaltijd die je langdurig verzadigd. Het duurt niet lang of je moet de cake verstoppen, want zodra ze in de smiezen hebben hoe lekker de cake is…
  • Maak een grote pan soep als lunch. Serveer er een goede salade en lekker brood bij. Neem zelf één broodje en laat de rest van het brood voor je gezin.
  • Maak er een gewoonte van om bij je lunch zo min mogelijk koolhydraten vanuit brood, pasta of rijst te eten. Leef je wat vaker uit op een lekkere salade tussen de middag. Voeg voor je gezin gewoon brood toe, maar laat zelf het brood staan.
  • Vervang de pasta bij de avondmaaltijd voor een pasta van groenten. Met een goede saus wordt het verschil in pasta helemaal niet opgemerkt. En zo krijgt iedereen uit het gezin nóg meer groenten binnen. Win-win!
  • Vervang de rijst bij een avondmaaltijd door rijst van bloemkool of broccoli. Maak hier bijvoorbeeld een lekkere nasi of curry van. Kook eventueel een extra pannetje zilvervliesrijst voor de rest van het gezin die apart geserveerd wordt. niet dwingen om mee te eten, maar je kunt ze altijd motiveren om met je mee te eten.
  • Maak eens in de twee weken een feestmaal waarin je de touwtjes tijdens een maaltijd laat vieren. Eet het favoriete gerecht van het gezin en schroom niet voor dikke klodders mayonaise. Gezond eten wordt zo meer een gewoonte en een ‘ongezonde’ maaltijd meer een uitzondering.
  • Leg de tussendoortjes of snacks in een speciale kast, zodat jij er niet steeds mee wordt geconfronteerd als je in de keuken bent. Hoe minder je in de verleiding komt, hoe sneller je van de drang af bent om te snaaien.

Eet lekker. Met een glimlach aan tafel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>