Starten met vasten. Hoe doe je dat, zonder hormonale heks te worden?

Starten met vasten. Hoe doe je dat, zonder hormonale heks te worden?

Intermittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, lijkt eenvoudig. Je eet 16 uur per dag niet en zo leer je onder andere om je opgeslagen vetten weer als brandstof in te zetten. Je eet 2 gezonde – eiwitrijke – maaltijden met veel groenten en een beetje koolhydraten en klaar ben je!

Is het zo eenvoudig of vraagt het méér denkwerk?

Ja, het vraagt wat meer denkwerk én het is noodzakelijk om aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie. Hoe méér eetmomenten je namelijk hebt per dag, hoe afhankelijker je bent van voeding. Stap je uit het niets over naar 16 uur per dag niet eten, dan vráág je om problemen!

Je brengt je lijf en je hormonen daarmee sterk uit balans: als je een hormonale heks wil worden: go for it!

Wil je met meer liefde voor je lijf beginnen met intermittent fasting? Dan zet je kleine stappen.

Om met slimme stappen je lijf te laten wennen aan minder vaak eten per dag, bedacht ik, samen met mijn collega’s van de Voedingsacademie een stappenplan.

Hoe werkt dit:

Stap 1

Tel exact hoe vaak je eet per dag. Tel daarbij ook je tussendoortjes als een dropje of pepermuntje mee. En drink je tussendoor frisdrank – ook light – of koffie en thee met melk en suiker? Tel die dan ook mee als een eetmoment.

Stap 2

Bekijk hieronder wat voor jou de best passende aanpak is:

Neem een week de tijd voor een nieuwe stap. Zo neem je je lijf mee in het proces. Zo went je lijf op een geleidelijk tempo aan jouw nieuwe leefstijl en wordt intermittent fasting echt een onderdeel van je leven. Je werkt toe naar twee goed gevulde maaltijden per dag die je eet tussen 12-20u of bijvoorbeeld tussen 10-18u.

Mits je in een situatie zit waarin dit niet haalbaar is. Heb je een stressvolle periode? Sport je intensief? Heb je ondergewicht? Heb je met een eetstoornis geworsteld? Houd het dan bij 3 maaltijden per dag.

Is vasten moeilijk of ingewikkeld? Nee, maar het is wel veel. Het bestaat uit een hoop kleine stappen en dat vraagt mildheid voor jezelf. Je kunt het prima zelf doen, als je discipline hebt. Het kan ook met wat hulp, zodat je iedere dag motivatie krijgt om het ook echt te dóen.

Je kunt je hier aanmelden om in 100 dagen tijd het vasten op een hele gedegen manier aan te pakken en alle informatie te krijgen die je nodig hebt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>