Sporten vóór je ontbijt voor meer spieren en sterkere botten

Sporten vóór je ontbijt voor meer spieren en sterkere botten

Eén van de redenen waarom ik fan ben van vasten en sporten voor het ontbijt is dat vasten de aanmaak van het menselijk groeihormoon stimuleert.

‘Menselijk groeihormoon?? Wat is daar nu het voordeel van?’

Het groeihormoon stimuleert het behoud en de opbouw van spiermassa. Kortom: je maakt meer spiermassa aan. Daardoor word je sterker en groeit je uithoudingsvermogen. Het menselijk groeihormoon is ook verantwoordelijk voor de massa van je botten. Heb je een tekort aan het groeihormoon, dan heb je grote kans dat je poreuze botten krijgt door botontkalking. Door heel simpel een aantal keer per week te sporten voordat je gaat eten, voorkom je dus zwakke botten en maak je je spieren sterker.

Veel mensen hebben het idee dat spieren worden afgebroken als ze  nuchter sporten. Dit is niet aan de hand als je maximaal één tot anderhalf uur op lege maag sport.

Onuitputtelijk sporten op lege maag kun je echter niet ongestraft doen. Heel intensief en lang sporten voor je ontbijt kent een risico. Spieren kunnen worden afgebroken: eiwitten vanuit je spieren worden ingezet als brandstof. Je kunt dit merken wanneer je naar ammoniak ruikt tijdens of na het sporten. Dit is geen goed teken en dit geeft aan dat je (veel) te ver bent gegaan. Sport je lang en intensief? Dan is een ontbijtje dus helemaal geen gek idee.

‘Kun je gewoon zo 1-2-3 beginnen met nuchter sporten?’

Jazeker, dat kan. Maar let op: sporten voor je ontbijt vraagt een gedegen opbouw. Door nuchter te sporten stimuleer je je lijf om te functioneren op de vetcellen in je lijf. Die brandstof is heel waardevol, want er ligt genoeg van opgeslagen in je lijf. Maar vetten verbranden vraagt training. Net zoals het trainen voor een marathon. Je lijf verbrandt namelijk veel gemakkelijker de snelle suikers die liggen opgeslagen in je spieren en je lever. Dat is een handige vorm van energie omdat je direct in snelle beweging kunt komen. Je hebt echter een beperkte voorraad aan suikers (eigenlijk heten deze opgeslagen suikers glycogeen) opgeslagen in je lijf. Dus als je suikervoorraad op raakt, krijg je trek. Is je lijf gewend om constant op je suikerverbranding te functioneren, dan ontkom je er niet aan dat je veel eetmomenten hebt per dag; je tank moet steeds opnieuw aan gevuld worden. Het nadeel van veel eetmomenten is de aanmaak van ontstekingen, hormonale disbalans die leidt tot verschillende klachten en ook het risico op overgewicht. Veel eetmomenten op een dag leidt tot de bekende welvaartsziekten. Vetten zijn een goed alternatief als brandstof. Maar het vraagt wel even training om je lijf te laten functioneren op je vetten. Eén van de tips is om te bewegen voordat je gaat eten.

‘Hoe kun je je lijf laten wennen aan sporten op lege maag?’

Door met kleine stappen je lijf te laten wennen een flexibele verbrander te worden. Begin bijvoorbeeld met een wandelingetje van 20 minuten voordat je aan je ontbijtje begint en breidt dit uit in tijd. Gaat dit goed? Werk dan toe naar rustige hardlooptrainingen. Ook kun je de dag beginnen met een kwartier hoepelen. En merk je dat dit gaat zonder dat je staat te trillen op je benen? Breidt dan je nuchtere training uit naar een  tabatatraining of een high intensity training. Dit is een mooie combinatie van cardio en kracht. Op deze manier maak je mitochondriën aan: de energiefabriekjes in je spieren. Door meer van deze verbrandingsmotoren in je spieren te hebben, verbrand je meer vetten in rust. Daarbij maak je ook het menselijk groeihormoon aan door deze training: meer spieren, sterkere botten en een hogere vetverbranding. Win-win-win!

‘Moet ik na mijn training eiwitten eten?’

Het is belangrijker om gedurende de dag genoeg eiwitten binnen te krijgen. Deze hoef je niet binnen een half uur na je training te eten. Als jij voldoende eiwitten eet gedurende de dag, dan is je lijf magisch genoeg om je spieren van eiwitten te voorzien op het moment dat het nodig is.  Dus die eiwitshake is niet nodig ná je training. Het is wel interessant om je eiwitinname eens onder de loep te nemen. Zeker als je geen vlees eet, is het goed om te bekijken of je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Denk daarbij aan 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus als je 70 kilo weegt, neem je 70 gram eiwitten per dag.

Ode aan sporten voor het ontbijt. Om zo je lijf nóg een tandje sterker én flexibeler te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>