Wat heeft scharreltijd te maken met jouw slanke taille?

Wat heeft scharreltijd te maken met jouw slanke taille?

Scharrel jij genoeg?

Ik strek me uit, kijk op de klok en zie 5.55u op de wekker staan. Ik ben ruim vóór de wekker wakker maar word uitgerust en ontspannen wakker. Langer blijven liggen voelt na een minuut of 15 niet meer logisch.

Hoe het kan dat ik zó vroeg wakker ben? Ik lag er vroeg in gisteravond. Al om 22.00u sloot ik mijn ogen en viel ik in een diepe slaap. Dat is een poos geleden.

Ik sta op en kies een boek van de 40cm hoge stapel die geduldig op de vensterbank wacht om opengeslagen te worden. Ik lees 15 minuten in een boek. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht van de woorden die ik lees. Het is het boek ‘Miracle Morning’ waarbij je een uur eerder opstaat om je dag een magische start te geven. Met een glimlach lees ik ‘het verbondje’ waar de schrijver me als lezer in meeneemt.

Na één hoofdstuk strik ik om 6.30 u mijn veters. Zachtjes open ik de voordeur en stap naar buiten.

Het is een mooi moment van de dag. Het is donker. En koud. De straten zijn leeg, de maan schijnt helder aan de horizon en de sterren zijn nog zichtbaar. Ik adem uit. Wolkjes van damp verlaten mijn mond en ik zet mijn ene voet voor de andere. Ik wandel. In mijn eentje.

Tijdens het lopen, gaan mijn gedachten naar het vroege tijdstip van wakker worden vandaag. Het was wel héél vroeg vandaag. Sliep ik slecht? Nee. Ik werd uitgerust wakker en kwam met energie mijn bed uit.

Gisteren was ik op tijd thuis en heb ik lekker gescharreld…

Ken je dat? Dat je lekker aan het scharrelen bent in huis zonder dat je iets móet doen.

Ik deed de afwas. Ik schreef een kaartje aan mijn vader. Ik pakte er een oud tijdschrift vol lekkere recepten bij. Zat met mijn voeten in een voetenbadje. Je weet wel; scharreltijd.

En tijdens die scharreltijd deed ik een aantal dingen niet; in de weer zijn met mijn telefoon, televisie kijken of mijn mail checken… Alle apparaten had ik uitgezet of in een vergeten hoekje neergelegd. Welk effect heeft dit op je lijf? En op je vetverbranding? Nou, dat is heel simpel. Een lijf in rust verbrandt vetten. Een lijf in stress verbrandt snelle suikers. En verbrand je snelle suikers? Dan ga je méér eten.

Het geluid van de eerste merel haalt me uit mijn gedachten.

De kerkklok wijst me dat het 6.50u is. Ik wandel richting huis. Klokslag 7u draai ik de sleutel in het slot en stap met rode wangen mijn huis binnen.

Uitgerust wakker worden lijkt een luxe die moeilijk te vangen is. Toch voelt deze ochtend als een luxe. Het is 7u in de ochtend en ik heb er al een heerlijk uurtje opzitten. Zin in de rest van de dag.

Scharreltijd. Dat zou een verplicht schoolvak moeten worden 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>