Met deze tips verbeter je je slaap alleen als je ze écht doet

Met deze tips verbeter je je slaap alleen als je ze écht doet

Beter slapen, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Het is wel een onderwerp om je focus eens goed op te richten. Met simpele stappen, slaap jij ook beter.

Slaap is het fundament van je algehele gezondheid! Tijdens je slaap herstelt je lichaam zowel fysiek als mentaal.

Vandaag deel ik een aantal tips waardoor jij je slaap kunt verbeteren.

  • Breng regelmaat in je slaapritme. Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed. Dit helpt om makkelijker in slaap te vallen.
  • Ontspan – scharrel – doe niets. Tijdens de dag krijgen we heel veel informatie binnen. Het journaal op de radio in de auto, een stroom aan apps, je werkmail, je privémail… het gaat maar door. Even geen informatie is fijn voor je brein. Stop met werken, leg je telefoon weg, doe de televisie uit. Je brein heeft stilte en rust nodig om te ontspannen. Dat helpt om (veel) beter te slapen. Test het eens een week uit: in de avond geen elektra meer. Wat brengt het jou?
  • Goed slapen begint overdag… Bouw momenten van rust in tijdens een dag zodat je de stress van de drukke dag niet meeneemt naar je slaapkamer. Als je tussendoor even rust pakt, voorkom je het ‘harmonica-effect’. Ervaringen plakken zich samen en in je bed doorleef je dag nog eens opnieuw omdat je te weinig hebt stilgestaan bij de momenten van het NU.
  • Beweeg voor een goede nachtrust. Ja, echt waar! Buitenlucht en je lijf in actiestand zetten maakt dat je in een heerlijke diepe slaap valt. Sport je in de avond? Doe dan een ademhalingsoefening ná het sporten om je hartslag naar beneden te brengen. Doe je dat niet? Dan heb je geheid ‘plafonddienst’ omdat je lijf nog in actiestand staat. Een echt actieve training kun je beter overdag doen.
  • Houd je kamer vrij van laptops, Ipads, telefoons of andere informatievoorzieners… In de slaapkamer beleef je mooie momenten met je partner of je slaapt. Ok, een goed boek lezen mag ook! Maar maak er een ontspannen domein van. Daarmee help je je lijf: het pikt onbewust signalen op en weet daardoor wat er verwacht wordt: Slapen!
  • Zet sowieso alle laptops, computers, televisies en telefoons uit. Het liefst minstens een uur voor je gaat slapen. Het blauwe licht dat een scherm uitstraalt heeft een negatieve invloed op het slaaphormoon melatonine. Het gevolg: je ligt te draaien in bed, je valt niet ontspannen in slaap en herstelt dus ook niet goed van een drukke dag.
  • Eet niet te laat. Na je avondmaaltijd, wordt je eten verwerkt. Dat kost energie. Eet je te laat? Dan gaat die energie niet naar een goed herstel maar naar het verteren van je eten. De kwaliteit van je slaap neemt daardoor af.

Waar begin jij vandaag nog mee?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>