Hoe structureel worstelen met je gewicht een dieper liggende oorzaak kan hebben dan je zelf vermoedt

Hoe structureel worstelen met je gewicht een dieper liggende oorzaak kan hebben dan je zelf vermoedt

In de afgelopen jaren werkte ik met heel veel plezier bij Sportrusten. We ontwikkelden prachtige online programma’s om zelf te ervaren welke impact hardlopen, rustig ademen, meditatie en koudetraining op je heeft. Ook maakten we een succesvol programma over voeding: 5 kilo kwijt.

Dit programma was een eyeopener voor heel veel mensen.

Mensen hebben zelf het effect ervaren van minder eetmomenten op een dag. Hoe de drang naar het eten van suikers als sneeuw voor de zon verdwijnt als je rustig ademt. En hoe fit je je voelt als je 3x per week op een rustige hartslag sport.

Nederland werd duizenden kilo’s lichter.

Een deel van deze kilo’s bleven eraf.

Een deel van deze kilo’s echter niet.

Het vasthouden van nieuwe gewoontes blijkt vaak lastiger dan een maandje aan de slag om ‘een nieuwe start’ te maken. De nieuwe start gaat lekker. Op wilskracht worden enorme resultaten bereikt. Maar… het vaatje met wilskracht is op een gegeven moment op.

Dat is vaak het moment waarop mensen terug vallen in oude gewoontes, in oude patronen

Vaker eten dan fysiek nodig is, jezelf uithongeren,  meer koek en snoep dan gezond voor je is, toch weer die wijntjes bij het diner…

Voor je het goed en wel in de gaten hebt, zit je weer in een draaikolk van meer eten, slechter slapen, minder sporten.  En vaak is dan het gevolg:  een groter gevoel van afwijzing van jezelf

Als je nieuwe eetgewoontes wil eigen maken, zonder de oorzaak weg te nemen van onderliggende patronen, is de kans op jojoën in gewicht, energie en gemoed erg groot.

Dit was voor mij de reden om me verder te verdiepen in dit onderwerp. De vaak onbewuste, emotionele kant, van het leven werd voor mij een onderwerp waar ik me in heb vastgebeten de afgelopen jaren.

Patronen en dynamieken die zich in jouw leven blijven herhalen, staan vaak in verbinding met jouw familiesysteem. De onderlinge verhoudingen uit je gezin van herkomst hebben vaak onbewust een grote invloed op het gedrag dat je nú laat zien. Ook als je al diep in de 40 of 50 bent en je je al lang niet meer onder de vleugel van jouw ouders beweegt. De keuzes die je maakt in het leven, de gevoelens die je hebt, jouw reactie op je omgeving, jouw manier van inzet. Het komt voort uit dieper ingesleten patronen.

Sta je niet op jouw plek binnen het familiesysteem? Pak jij de verantwoordelijkheid van anderen over? Dan merk je dat je steeds tegen dezelfde problemen aan loopt: je voelt je vaak schuldig, je ‘pleast’, je vindt de ander belangrijker dan jezelf, je zit vast in een verkeerde relatie, de band met je ouders is moeizaam, je werkt vervult je niet. Je bent  altijd ‘op zoek’ en vindt geen rust.

Deze patronen zijn ook zichtbaar in je relatie met voeding. In jouw eetgedrag.

Kun je het bijvoorbeeld volhouden om gezonder en slanker te zijn dan jouw moeder? Heb je altijd moeten ‘vechten’ voor je eten en heb je het idee dat je altijd tekort komt? Kun jij je beschermingsjasje van lichaamsvetten uitdoen?

Ik herinner me dat toen ik veel zwaarder was dan nu en langzaamaan mijn buik kwijt raakte, ik geregeld het gevoel kreeg:

‘Ohjee… mijn buik… dat is eigenlijk mijn beschermingslaagje. Help. Het voelt wel erg naakt zo’

En zo gebeurde het dat ik, nadat ik succesvol was afgevallen, toch weer kilo’s aankwam.

Als mijn buik mij bescherming bood, waar moest ik mezelf dan tegen beschermen?

Een (familie)opstelling is een effectieve manier om deze onbewuste patronen in je leven te onderzoeken. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt.

In mijn praktijk in Amsterdam geef ik familieopstellingen om jouw relatie met voeding en met jezelf beter in beeld te brengen.

Dit is vaak de start van een langer traject samenwerken om nieuwe verbindingen aan te maken in je brein en zo nieuwe wegen te bewandelen.

De komende tijd krijgt mijn website om deze reden een ander jasje en een andere look & feel.

Mijn grote wens is om een platform te creëren waarbij live-events en online meetingen een plek krijgen om verbinding te maken met elkaar. Om verbinding te maken met jezelf.

En de weg vrij te maken van oude belemmeringen met eerbied voor je wortels en verbinding met je diepste verlangens.

Op 5kilokwijt.nl blijf ik blogs en recepten delen waarmee je je eigen gezondheid beïnvloedt.

Daarnaast organiseer ik live-bijeenkomsten om dieper liggende patronen en emoties rondom voeding een plek te geven op jouw agenda.

Houd dus vooral de website en de agenda in de gaten.

 

Tevens bouw ik momenteel aan een nieuw platform.

Velen van jullie weten al dat ik hiervoor een nieuwe stap in mijn eigen leven heb gezet. Met een enorm gevoel van dankbaarheid nam ik afscheid van Sportrusten en bouw ik aan een nieuw bedrijf waarin, voor mij, alles samen komt.

Ademhaling, meditatie, koudetraining, stilte, beweging, voeding en de weg naar binnen. Met familieopstellingen en de kracht van verbinding met elkaar.

Op vrouwencirkel.nl vind je mijn nieuwe bedrijf die de komende jaren uitgroeit tot dé plek van Nederland waar vrouwen samen komen om tot heling, heelheid en optimale fitheid te bewegen.

5kilokwijt & vrouwencirkel zijn hierdoor aan elkaar verbonden en gaan de komende jaren samen op reis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>