Waarom je brein bepaalt of afvallen lukt – of niet
Hoe maak je slim gebruik van je brein
Een marathon lopen. Het zat al jaren in mijn hoofd. Als klein meisje van 12 jaar droomde ik al van het behalen van de finish van de magische 42.195km. De artsen die mij behandelden tegen reuma vonden dat geen goed idee. Het werd me verboden. Toch deed ik het. Ik liep de marathon. Sterker nog. Ik liep de marathon drie keer, tot nu toe, met een glimlach uit. De eerste keer in New York en dat is tot de dag van vandaag de allermooiste dag uit mijn leven.
Hoe ik toewerkte naar de marathon? Met aandacht. Met focus. Ik droomde over de finish. Ik zag mezelf stralend door de straten van New York lopen.
Wat ik creëerde was een enorme focus. En zodra jij je focus op AAN hebt staan, ben je niet meer te stuiten. Alles lukt. Alles gaat lekker.
Bij je focus is je prefrontale cortex betrokken. Het hersengebied achter de fronsrimpels tussen je ogen, waar het grote nadenken plaatsvindt. Door dit hersengebied ben je in staat informatie op te nemen, planningen te maken en uit te voeren, na te denken over wat de gevolgen zijn van bepaalde acties en de beslissing te nemen dat jouw droomdoel gaat bereiken.
De grote kracht van dit hersengebied is die enorme focus. Het grote aandachtspunt? Als je je focus verliest, grijp je gemakkelijk terug naar oude gewoontes en kun je het idee hebben dat je faalt.
Dat is handig om te snappen. Dat verklaart tenslotte waarom je in tijden van drukte zoveel moeite hebt om gezond te eten. Je verdeelt je focus in drukke tijden tenslotte over je gezin, je werk, het schoonhouden van je huis, het eten van gezonde maaltijden en misschien ook nog wel over het verzorgen van je zieke ouder. Je vergeet daarbij jezelf en grijpt naar gemakkelijke snacks en maaltijden die je liever niet eet. Het goede nieuws is dus dat je niet faalt. Je focus is gewoon anders verdeeld en daar hoef je dus geen slecht gevoel bij te hebben.
Het begrijpen van de kracht van je focus is daarmee ook een aanknopingspunt om je te ondersteunen bij het kwijtraken van kilo’s. Je kunt je focus en je planning namelijk trainen en op een gemakkelijke manier je focus sterker houden.
Keep your eyes on the price 😉
Wat je écht goed ondersteunt is het maken van een weekplanning. Niet alleen van alles wat je de komende week gaat doen. Maar ook van alles wat je de komende week gaat eten.
Plan één moment in de week om een overzicht te maken van de te komen week. Bekijk wat er allemaal op de planning staat en bedenk daar alvast bij welke maaltijden je gaat eten.
Houd daarbij rekening met je werkdagen, momenten waarop je sport, visite die mee eet en afspraken die je hebt rondom etenstijd. Denk ook alvast na op welke dagen je maar kort in de keuken wil staan en je maaltijden plant die je gemakkelijk binnen 25 minuten kunt bereiden.
Ik vind het zelf fijn om in tijden van drukte dubbele maaltijden te koken; een maaltijd die ik ook kan gebruiken als lunch voor de volgende dag. Een quinoasalade bijvoorbeeld. Een heerlijk gevoel als het eten al klaarstaat voor de volgende dag. Het bespaart je tijd en je weet zeker dat je gezond eet. Dubbele blijdschap 😉
Wat zet je op een weekplanning?
- De drie maaltijden van de dag voor zeven dagen per week
- De boodschappen die je nodig hebt
- Een boodschap aan jezelf: een complimentje, een aandachtspunt voor volgende week, een reminder, een idee voor een recept
Wil je mijn weekmenu gebruik? Klik hier.
Heb je moeite om nu al te bedenken wat je over 5 dagen gaat eten? Of heb je vandaag geen zin in wat je 5 dagen geleden hebt bedacht? Verschuif dan ter plekke in de maaltijden. Doe dit niet te vaak want hoe meer je verschuift, hoe meer je je focus verliest. En die focus? Die helpt je juist om gezonde keuzes te maken 😉